vorige

 

1.1  OVER COMPASSIE – MULTICULTUREEL EN CHRISTENDOM …

 

 Als je het over Compassie wilt hebben, dan heb je het over mensen. Wil je het over Multicultureel hebben, dan gaat het ook over mensen, en als je het over het christendom gaat, hebt je het ook over mensen, zoals jij en ik.

 

 Wij bevinden ons hier in het huis van compassie. En ‘compassie’ is in mijn ogen een werkwoord, een mooi werkwoord, zeker wel, vooral omdat compassie ook niet moeilijk is om te doen. Je hoeft er niet eens voor gestudeerd te hebben … je hoeft het alleen maar te laten gebeuren, of, je kunt het je ook aanleren, in de praktijk van het leven.

 

Compassie is in wezen verschrikkelijk … eenvoudig; door bijvoorbeeld, iemand een schouderklopje te geven, gewoon ... voor de gein bijvoorbeeld! Doe het maar eens, ja, nu, op dit moment … bij je buurvrouw of buurman, terwijl je zegt, leuk dat jij er ook bij bent vanavond!

 

En je zult zien, dat als je het doet, gewoon spontaan, dat je er een goed gevoel aan overhoud. Als je het doet, gewoon voor het contact, dan zal je zien dat het werkt ‘compassie’, niet als medelijden, maar in saamhorigheid, dat je elkaar het gevoel geeft, dat je er mag zijn, wie of wat je ook bent. Het is iets ‘dat gebeurd’ en daar gaat het om bij compassie, ‘dat wat gebeurd’, het is echt, je maakt verbinding, en beiden word je er blij van, en blij zijn is ‘vreugde’.

 

En zo kan het ook gaan met een handdruk, gewoon even iemand een hand geven. Dan ervaar je ook dat het gevoel van, het is niet alleen iemand verwelkomen,je geeft iets weg en je krijgt er iets voor terug. Waardering en het gevoel dat je welkom bent ondanks dat je nog vreemden voor elkaar kunt zijn werkt het, gebeurt er iets.

 

 

 

“LATEN WE

HET GEWOON DOEN”

 

Anthoon Budel

Nijmegen

2014-10-10

 

open mic september