vorige

 

 

 3.1   OVER WERKLOOS ENZO …

 

Hoezo werkloos, dakloos, arbeidsloos? Zit je zonder werk, dienstverband of een arbeidsverhouding, ben je ontslagen of van je werkplek weggestuurd, en nu, moedeloos, terneergeslagen?

 Hoezo werkloos, moedeloos en vraag je, je af wat heeft het leven nog voor zin? Werkloos thuis zitten, je handen moeten ophouden, voor een bijstand of WW uitkering vindt jij dat moeilijk, en wat betekenen deze begrippen vandaag de dag? En zo ja, wat is er mis aan, aan dat waar je recht op heb?

 Laten we dat misverstand, maar eens en vooral uit de wereld helpen, niemand hoeft zich er voor te schamen. Onze samenleving en maatschappij zit zo in elkaar, dat er niet voor ‘iedereen’ werk voorhanden is. En niet iedereen is in staat zijn baan of werkplek te behouden, of is in staat om weer opnieuw aan de bak te komen, en moeten ‘werkeloos’ thuis zitten.

 Maar wat betekent dat nou eigenlijk ‘werkeloos thuis zitten’, dekt dat de lading eigenlijk wel? Wat betekent ‘werk’ nou eigenlijk? Volgens het woordenboek is ‘werk’ iets wat gedaan moet worden om een bepaald doel te bereiken, een klus of betaalde arbeid, een inspanning doen of een kunstwerk maken, iets realiseren wat een bepaalde vorm, een doel of een uitstraling heeft. Het begrip ‘werk’ heeft betrekking op het geheel van ons bestaan, en ook de ‘werkloze’ doet werk. Dus ‘werkloos’ bestaat eigenlijk niet, maar toch het is een beladen begrip, en daar moeten we van af.

 Werk, kan ook het opvoeden van kinderen zijn, taken verrichten in het algemeen belang, een te leveren prestatie verrichten, een opstel schrijven, of een gedicht, een geschrift of een boek. Ja, werk kan ook een opera of een muziekstuk maken zijn, of een verhandeling schrijven over een bepaald belang in onze samenleving, allemaal vormen van werk.

 Hoezo werkloos?