vorige

 

 

3.6 De Illusionaire wereld en onze werkelijkheid, kunnen in de verloop van tijd van plaats verwisselen.

 

 Hoe dat werkt? Je kan het dan mijn inziens ook zien als een vorm van energetische transformatie. En dit heeft de betekenis: omzetting van iets naar een andere vorm, en het komt er op neer dat door energie of stroom, elektromagnetisme, in ons brein veranderingen doet ontstaan. Waardoor we zaken herkenbaar kunnen uitspreken in verklaarbare taal, en dat maakt dat wij kunnen zeggen, wat wij zien, proeven, voelen, ervaren.

 Hoe illusionair is dan onze leefbare wereld?

Ik neem jullie even mee, in een gedachtemoment over de bron van alle dingen in ons bestaan. Een voorbeeld: Toen ik naar een muziekstuk zat te luisteren via de radio en mijn gedachten liet gaan naar de bron van het muziekstuk. Toen ik die prachtige klanken hoorde dacht ik, de bron van al dit moois is niet de geluidsbox, maar ook niet de radio, en zelfs niet het radiostation, en ook niet de cd die daar op de draaitafel ligt, zelfs niet het groepje muzikanten dat die klanken met hun instrumenten veroorzaakten. De bron van dat muziekstuk is de partituur, het notenschrift, waarop het muziekstuk geschreven staat. Maar helaas, ook de partituur is niet de bron, de ‘echte bron’ bevond zich in het hoofd van de componist, die het stuk in de 17de of 18de eeuw geschreven heeft.

 

Hoe illusionair is dan de werkelijkheid van ons bestaan?

Wat betekent het dan als we uitroepen, dat wat jij wil of wenst, is een illusie? Betekent dat dan dat een illusie, een onveranderbare definitieve verbeeldende werkelijkheid blijft? In de zin, van, dat wat jij wenst of verlangt, nooit een echte ervaarbare ‘werkelijkheid’ worden kan?

En in hoeverre is een illusie bepalend in ons leven?

Dat wat vandaag een illusie is, kan morgen ervaarbare werkelijkheid worden, daar geloof ik in!!