vorige

 

 

4.1 De wijngaard beheren – Wij zijn de wijngaard …

 

Christus zegt ons; “Ik ben de weg, de waarheid en het leven”. In Johannes 15 1:12 zegt hij; Ik ben de ware wijnstok, en mijn Vader is de wijngaardier. Dit zou je als volgt kunnen uitleggen. De ranken zijn de mensen, en als zij geen vrucht dragen [liefde], dan is dat niet best voor de wijngaard. De wijngaardier [Christus] heeft het op zich genomen, om er voor te zorgen dat de ranken in de wijngaard er gezond voorstaan, opdat zij gezonde en rijpe vruchten zouden voortbrengen. De ranken zijn de mensen, en de vruchten zijn de mensenkinderen. Hij zegt in feite; Ik ben de wijnstok, ik geef jullie het goede voorbeeld, opdat jullie je liefde/drive op een goede manier zullen aanhangen en laten voorbestaan, en de eigenaar van de ‘wijngaard’ is de oorzakelijk scheppende instantie die het leven op aarde mogelijk maakte. Jullie kunnen geen goede vrucht uitdragen, zonder deze liefde/drive, de ranken dienen aan de wijnstok verbonden te blijven in goede samenwerking.

 In het kort gezegd, als de wijnstok het ‘leven’ is [groei activiteit], zijn de ranken de mensen die zorg en aandacht nodig hebben, om een gezonde wijngaard te vormen, of een gezonde gemeenschap te kunnen zijn. Christus zegt ons, blijf alsjeblieft verbonden met elkaar in liefde. En die ‘liefde’ is dan de onverbrekelijkheid die het ‘leven’ in stand houdt zoals het in haar natuurlijke staat hoort te zijn. Liefde is het ‘cement’ het samenbindend vermogen tussen verschillende polariteiten, zoals het mannelijke en het vrouwelijke, tussen het ontvangende en het scheppende.

 Als mensen het dan over Gods ‘onvoorwaardelijke liefde’ hebben, hebben zij het, mijn inziens, voornamelijk over de ‘onvoorwaardelijke samenwerking’ in het menselijk leven, oftewel het groei vermogen van menselijke creativiteit in liefdesverband.

 Laten we gezonde ranken worden …

 La Lucas