vorige pagina (natuurbeleving1)

 

1.

'Energie, straling of 'Orgoon' ?

 

 

Het 'Orgoon' is zichtbaar voelbaar en ervaarbaar:

 

Soms dan word ik ineens gegrepen door de stilte, als ik wandel door de bossen van de Veluwezoom.

 Dan zie ik een plek, een sfeer, en wordt er door geraakt, en weet; hier is iets wat ergens anders niet is, althans niet zo door mij wordt ervaren.

 Hier is dan de aanwezigheid ervaarbaar, zichtbaar; van een ik noem het ‘orgoon’, het is iets organisch, maar dan minder dan dat. Het is iets levends, het is zo licht dat het doorschijnend is, niet zichtbaar, niet tastbaar, het is er, je voelt het, je weet 'dat' is het, een ‘iets’ meer dan niets.

 

Is het 'dat' wat wij Gods aanwezigheid noemen, ervaarbaar als een werkende straling, Geest, Kracht of Macht? We noemen het ook wel liefde, kracht of macht dat tot leven leidt.

Het is iets waar je naar toe wilt, je wilt er ondergedompeld in worden, je wilt ervan doordrongen worden, bekrachtigd, omhoog geheven en je tegelijkertijd erdoor geworteld weten, als leven dat zekerheid brengt.

Dit is onuitwisbaar, levens-bevorderlijke werkelijkheid. Maar ... haal je de bomen weg, het bos weg, dan wordt het een lege ruimte, dan is ‘t weg, niet meer zichtbaar, verdwenen, foetsie.

 

Waarschijnlijk gaat het ook zo bij mensen, die samen komen in kloosters, kerken en kapellen, daar kan het ook zo aanwezig zijn, ervaarbaar voelbaar, dan is het ook een gezamenlijk weten. Haal je de muren weg, haal je de mensen weg, dan is ‘t ‘weg’ verdwenen, althans niet meer gemeenschappelijk herkenbaar.

Geest  en Energie, Spiritualiteit of 'Orgoon', het is bij en tussen mensen herkenbaar aanwezig, we weten ervan, en we dienen het aan elkaar te vertellen en door te geven, het is niet deelbaar zonder mensen.

 

La Lucas

29 november 2008