vorige pagina

 

 

Van de vogels die je wakker roepen.

 

Tsjonge, tsjonge, jonge, wat een ballade.

Wat een hemels geweld was dat hier vanochtend aan vliegend en fluitend natuurtalent. Ik moest er wel van wakker worden, en even de tent uit, slaap of niet, blijven luisteren naar dat hemelsbreed zangtapijt, luisteren naar al die verschillende types tsirp en tjarp geluiden. Vrolijke klanken van dof naar licht van hoog naar laag. En boven dit alles uit in de verte het rustgevende geluid van een Oehoe de grote bosuil.

 Dan weet ik en hoor ik, wat is dat mooi zeg, overweldigend, en elke dag weer realiseer ik mij. En een paar kilometer verderop hoor ik, is hetzelfde te horen. En die actieve gedrevenheid, gaat heel het landschap door. Wat mooi, dit is paradijselijk van aard, een orkest van zanggeluid, en zonder dirigent wordt het bestuurd, wat zeg ik? Geen dirigent? En die grote ‘Oorzakelijk Scheppende Energieke Instantie’ van dit alles dan?.

 Dit orkest is zo groots, zo hartstochtelijk, zo dwingend sturend, door de wil van het leven blijvend sturend. Van dag tot dag uitgeperst uit steeds weer nieuw zaadgewas en voortplantingsdrift, zich zelve voortstuwend in een wereldomvattende levenscyclus. En het gaat ook van tak tot tak, van boom tot boom, van veld tot struikgewas, in een eeuwigdurende breedte van landschappelijke grootsheid.

 

Tjif, tjif, tjaf .. papaie, papajie.

Tjak a tjak, Tjak a ieie, ieuw, ieuw,

Dieuw a-ieuw, a-ieuwwww …

Roeko, roeko, Roeko oooo ..

Hettjen, hetjen, hetjeueueu ..

Tjé, Tjé, Tjé, Tjéee …

 

Afgewisseld met dat doodnormale kukelekuu van de kippenfarm bij de buren.

 

Pika, Pika ie, pikkaié,  Pikkaiééé

Kraw, kraw, kwra tja tja tja krieuw

Tjakelaie tjakelaie, Tjakelaie …

En ga maar door…….

 Dan weet je het wel, ook hier is de ‘Oorzakelijk Scheppende Energieke Instantie’ van het All het leven, mooi bezig geweest, is “Het” … voelbaar en hoorbaar ‘aanwezig’ door die hemelsbrede scheppingsdrang, ik realiseer me nu dat het de hele wereld over gaat, “Het” heeft geen plekje overgeslagen, en hier zeker niet.

 Anthoon.

Flers Frankrijk

Naast een tentje naakt in de zon.

13 mei 2006