vorige pag       

 

La lucas

www.lalucas.nl

 

Nijmegen Stad van compassie

 

 

 JA; LATEN WIJ ‘ONS ZELF’ OPNIEUW GEBOREN LATEN WORDEN …

 

Ja, laten ‘wij’ opnieuw beginnen. En ‘mens-zijn’ omvormen door opnieuw te beginnen, vanuit de toestand van het ‘nu’. ‘Vandaag nog’, niet gisteren, niet morgen, maar ‘nu’ vandaag. Omvormen, hervormen, vernieuwen. ‘Wij’ niet ‘hun’, niet de anderen, maar ‘wij’, wij-zelf, U en Ik.

 

Ja, laten wij ‘ons zelf’ de ‘mens’ die we geworden zijn, omvormen, hervormen, tot een menswaardig fenomeen, waar wij met zijn allen trots op kunnen zijn. ‘Niet’ trots op Nederland, Europa of de V.S. Nee trots op onszelf, de mens worden zoals we bedoeld zijn. Dat we blij zijn met onze buren, onze stadsgenoten, in onze multiculturele samenleving, om er een ‘menselijker’ gemeenschap van te maken’. ‘Maken’ in de zin van doen, er voor ‘zorgen’, en de ander de aandacht geven die hij verdient.

 

Ja, laten we ‘opnieuw’ beginnen, en God een handje helpen, door van elkaar, de toegestoken hand aan te nemen, in solidariteit en dankbaarheid, met het besef dat we ‘echt’ gelijk zijn aan elkaar, en dat ondanks de verschillen die kenbaar zijn, we elkaar kunnen aanvullen tot ‘meerwaarde’ in mens zijn.

 

Ja, laten we doorgaan elkaar in ‘meerwaarde’ op te heffen. Of je nu man of vrouw, kind of jongere, volwassene of oudere bent, ‘iedereen’ heeft op haar of zijn wijze ‘goud/geld’ in handen. En dat goud is niet te koop, het is alleen ‘inwisselbaar’ door aan een ander door te geven, wisselbaar met jou, mijn, onze medemens.

 

En dat goud is zichtbaar voor allen, en niemand hoeft bang te zijn dat het gestolen wordt, het is net als bladgoud niet te stelen, het is mensen aangekleefd.

 

Aangekleefd door ‘ontvangenis’, want de goede daad, het mededogen, en de bereidheid om een ander te helpen, zijn momenten van kostbare ontvangenis, in de zin dat het ieder mens wordt gegund.

 

Laten we vanaf vandaag beginnen met, het omvormen en het hervormen van onze zintuiglijke en geestelijke vaardigheden, dan ontstaan er nieuwe impulsen, ontstaan er nieuwe vormen van reageren en talenten, niet alleen voor het behoud van ons zelf, maar vooral voor het behoud van de ander, en van de generaties die na ons komen.

 

Onszelf veranderen, door onszelf te hervormen, te moduleren tot wezens die niet tegenover elkaar staan, maar naast elkaar. Niet meer alleen voor God en onszelf, maar tot groei als een sociaal wezen, die persoonlijke grenzen verlegd, los van kapitaal en gewin, om te komen tot nieuwe vormen van menselijkheid.

 

Ja, laten we daaraan beginnen, vandaag nog, wij met ons ‘allen’, met compassie, in de stad van compassie, door de kracht van compassie, in vertrouwen en met aandacht. 

 

Anthoon La Lucas

Nijmegen