vorige pagina

 

 

WAAROM ZITMEDITATIE? 

Zitten.

 

Waarom en hoe ik regelmatig een zitmeditatie doe.

De tijd om te zitten neemt 15 of 25 minuten per keer in beslag. Zitten doe ik dan op een meditatie krukje in de 1/2 lotushouding, dat is rechtop een krukje zitten met de benen en de knieën naast het krukje op de grond. De handen gevouwen liggend op mijn schoot.

 Zitten kan ook op een stoel met een rechte rug. Met de knieën naar voren en de voeten plat op de grond. Met de handen steunend plat op het bovenbeen of gevouwen, met de vingertoppen ligt tegen elkaar aan.

 Gedurende het zitten concentreer ik mij op mijn houding, een aantal keren houd ik mij bewust bezig met mijn ademhaling, zeven tellen inademen en veertien tellen uitademen, met bewuste aandacht en zo diep en lang mogelijk uit ademen.

De rest van de tijd gaat zitten in het komen tot “niets”. Enkel tot het loslaten van de dagelijkse dingen, me bevinden in een leegte. Deze momenten van leegte ontstaan wanneer het zitten in een tijdspanne voorbij gaat, en dit kan gebeuren wanneer mijn lichaam en mijn bewuste aanwezigheid een positief gevoel van ontspanning ervaart (hier is veel oefening voor vereist), en ik me dat gewaar wordt.

 Het zitten in “ZitMeditatie”  doe ik als het even kan op regelmatige tijden, bij voorkeur in de vroege ochtend, of s’avonds om 19.30 uur. Het zitten doe ik niet alleen voor mijn eigen welzijn, maar ook omdat het dezelfde uitwerking kan hebben als “bidden”, het zitten doe ik ook omdat ik denk op die momenten deel te hebben, en verbonden te zijn, aan een groot denk en bewustzijns laag, (de noősfeer).

Op het moment dat ik zit, zijn er velen die dat elders ook doen of hebben gedaan, of nog gaan doen. Dit zijn dan bewustzijn momenten die aansluiten bij zitmomenten van anderen, die zich dan ook op een hogere entiteit of energie richten, of gelijksoortig religieus bezig zijn om individueel of samen met anderen, zich te richten op een geestelijke of bovenzintuiglijke macht of kracht, (denk aan kloosters en abdijen die op vaste tijden hun gebeden doen).

 Bij dit mediteren heb ik geen doel of verwachting, wel maakt het onderdeel uit van een gezond leef en denkniveau. Dat deze kan helpen te realiseren of bevorderen een gezond leefklimaat.

 

Anthoon Dieren 16 Mei 2004.